طراحی، ساخت و تولید > اصول طراحی مهندسی

می آموزیم:
معرفی هسته لانه زنبوری جدید با تکنولوژی ساخت هیدروفرمینگ برای کاربرد در سازه های هوافضایی پیشرفته
چكيده
در این مقاله به معرفی نوع جدید هسته میانی لانه زنبوری برای ساخت ساندویچ پنل های مورد کاربرد در ساخت انواع سازه های مهندسی نوین پرداخته شده است. در دهه های اخیر توجه به ساختار بدنه اشیاء پرنده از جمله هواپیماها، پهپادها، هلیکوپترها، و همچنین دیگر وسائط نقلیه از جمله خودرو، قطارهای فوق سریع، کشتی ها و غیره به منظور بهینه سازی مصرف سوخت، بالا بردن امنیت و سرعت این وسائط و افزایش مقاومت آنها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. رقابت در بدست آوردن و استفاده از تکنولوژیهای متنوع و جدید در ساخت پنلهای مورد نیاز در این زمینه به عنوان یکی از موضوعات چالش برانگیز و روز دنیا بدل شده است. بی شک توسعه و بسط تکنولوژیهای جدید و روز دنیا و ترکیب آن با خلاقیت ها و ابتکارات نقش اساسی را در جهت توسعه و رشد ارزشهای هر جامعه ایفا مینماید. از این رو در این پژوهش به معرفی، طراحی و ساخت دستگاه هیدروفرمینگ که یکی از برترین و کارآمدترین تکنولوژیهای روز دنیا در زمینه فرمدهی فلزات محسوب می شود، جهت تولید لایه میانی ساندویچ پنل های لانه زنبوری به روش جدید که به نوعی ابتکار در این زمینه محسوب شده و با فیزیک ساندویچ پنل های لانه زنبوری متدوال کاملاً متفاوت میباشد جهت استفاده برای تولید پنل های مورد استفاده در ساخت بدنه اشیاء پرنده و دیگر وسائط نقلیه پرداخته ایم، و امید داریم قدم در راهی نوین برای ساخت بدنه اشیاء پرنده بوسیله ساندویچ پنل های لانه زنبوری گذارده و کمک کوچکی در جهت تحقق رشد صنعت کشور عزیزمان نموده باشیم.
مقدمه
در دهه های اخیر توجه به ساختار بدنه اشیاء پرنده از جمله هواپیماها، پهپادها، هلیکوپترها و همچنین دیگر وسائط نقلیه از جمله خودرو، قطارهای فوق سریع، کشتیها و غیره به منظور بهینه سازی مصرف سوخت، بالا بردن امنیت و سرعت این وسائط و افزایش مقاومت آنها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. رقابت در بدست آوردن و استفاده از تکنولوژیهای متنوع و جدید در ساخت پنل های مورد نیاز در این زمینه به عنوان یکی از موضوعات چالش برانگیز و روز دنیا بدل شده است.
موارد استفاده از پنل هاي ساندويچي را در صنايع هوافضا، خودرو، کشتي سازي، ساخت و ساز و غيره مي توان مشاهده نمود.برای مثال در صنایع هوایی به تلاش های کمپانی هوندا در ساخت بدنه جت توسط تکنولوژی ساندویچپنل لانه زنبوری میتوان اشاره نمود[1]. شکل 1 نشان دهنده شکل شماتیک ساندویچ پنل لانه زنبوری مورد استفاده در بدنه جت طراحی شده توسط شرکت هوندا میباشد.
شکل 1- شکل شماتیک بدنه جت، با استفاده از ساندویچ پنل لانه زنبوری، طراحی شده شرکت هوندا
روش سنتی و معمول ساخت هسته هانی کمب در شکل 2 نمایش داده شده است. همانطور که مشخص است این روش خیلی زمانبر بوده و سازه چندپارچه احتیاج به صرف زمان بالای تولید و مونتاژ دارد.
شکل 2- روش تولید معمول هسته لانه زنبوری برای سازه های ساندویچی
روش ارائه شده در این مقاله برای اولین بار در دنیا پیشنهاد شده و امید است با مزایای فراوانی که دارد، بزودی در صنعت جایگزین روش سنتی فوق گردد.
احمد نور (Noor) و همکاران [1] به مطالعه سیستمهای جدید در تکنولوژی ساختار اشیاء پرنده پرداخته اند. آنها در مورد توسعه تکنولوژیهای قطعات که باعث افزایش کارایی وسائط نقلیه، پیشرفت فرآیند بهره برداری تکنولوژی و کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات میشود، بحث نموده اند. جیم کی پایک (Jeom Kee Paik) [2] به ارزیابی مقایسه ای روش های طراحی با مقاومت بسیار بالا برای سازه های پنل آلومینیوم در صنایع هوایی و صنایع دریایی پرداخته است. ماینز (Mines) و همکاران [3] بر روی رفتار کاهش وزن ساندویچ پنل های کوچک بحث نموده اند. نکته اصلی مورد توجه آنها ماده مرکزی داخل بدنه بوده است که از آلیاژ تیتانیوم استفاده شده است و رفتار مکانیکی هسته میکرو شبکه بندی با شبکه بندی لانه زنبوری رایج مقایسه شده است. همچنین تان جیان فنگ (Tan Jianfeng) و وانگ هاون (Wang Haowen)، ژایون وانگ (Jyhwen Wang) و نوئل (Noël) [4-6] نیز تحقیقاتی در این زمینه انجام دادهاند.
در دهه اخیر علاقه به طراحی و توسعه ساختارهای مقاوم افزایش یافته است. ساندویچ پنل ها با هسته میانی لانه زنبوری آلومینیومی به عنوان یکی از اصلیترین ساختارهای محافظ به دلیل داشتن نسبت مقاومت بالا به وزن آنها و دارا بودن ظرفیت بالای جذب انرژی مطرح میباشند که در سالهای اخیر با توجه به افزایش درخواست برای سبکتر کردن وزن سازه ها از جمله در ساخت اشیاء پرنده مانند هواپیماها، پهپادها و...، خودروسازی، قطارهای با سرعت بالا و کشتیها در صنعت حمل ونقل، مورد توجه بسیاری قرار گرفته اند. يک پنل ساندويچي یک ساختار سبک و مرکب است که در حقيقت از دو بخش اصلي تشکيل شده است: نخست لایه مياني یا هسته، ديگري پوسته هاي واقع در دو طرف هسته. معمولاً لایه مياني از جنس فوم يا لانه زنبوري مي باشد و پوسته هاي واقع در دو طرف هسته از کامپوزيت هاي و آلیاژهای فلزی، ساخته مي شوند. سبكی فوق العاده، مقاومت بالا و مقاومت در برابر خوردگي و پوسيدگي از ویژگیهای ساندویچ پنلها میباشند. لیاقت و سرایلو [7] به طراحی بهینه هسته در سازه های لانه زنبوری تحت بار فشاری پرداخته اند. در این پژوهش بهينه سازي وزن نسبت به بارگذاري از دو روش تحليلي و عددي انجام شده است. پارامترهاي هندسي و وزن بهينه براي دو مقطع شش ضلعي و چهارضلعي محاسبه و وزن بهينه ناشي از آنها مقايسه شده است. نتايج بهينه سازي وزن براي دو شكل متفاوت هسته لانه زنبوري، نشانگر آن است كه مقطع شش ضلعي نسبت به مقطع چهارضلعي بهينه تر است يعني به ازاي بارگذاري يكسان، وزن كمتري دارد.
شی (Chi) و همکاران [8] به تشریح تأثیر ارتفاع هسته میانی و ضخامت صفحات جانبی بر روی ساندویچ پنلهای لانه زنبوری پرداخته اند. در این پژوهش نتایج نشان میدهند که با افزایش ضخامت هسته میانی تغییرشکل صفحات بیرونی کاهش مییابد و هسته مرکزی دیرتر جمع میشود. ابادی (Abbadi) و همکاران [9] به صورت تجربی رفتار خستگی ساندویچ پنلهای لانه زنبوری در صورت وجود و عدم وجود نواقص مصنوعی را تشریح نموده اند. آنها نتایج آزمایشهای خستگی بر روی ساندویچ پنلهای لانه زنبوری با پوسته آلومینیومی را با یکدیگر مقایسه نموده اند. نتایج تجربی نشان میدهد که وجود نواقص در تحلیل رفتار استاتیکی تأثیری ندارد. همچنین ژین لی(Xin Li) و همکاران [10] نیز در این زمینه مطالعاتی را انجام داده اند.
مزیت مقاومت بالا نسبت به وزن آلیاژهای آلومینیوم، این آلیاژها را به انتخابی مناسب جهت ساخت هواپیما و سایر اشیاء پرنده تبدیل کرده است. همچنین در صنایع دریایی به دلیل مقاومت بالا، جوشپذیری خوب و مقاومت در برابر فرسایش آلیاژهای آلومینیوم این آلیاژها را به انتخابی مناسب جهت ساخت قایقهای سرعت بالا، شناورهای نظامی، قایق های لوکس و کشتی های کروز تبدیل کرده است. آلیاژهای آلومینیوم سری 5000، دارای شکلپذیری بالا می باشند و در پنل های داخلی دیواره خودرو ها و سازه های هوایی کاربرد دارند. صنایع هوایی و خودروسازی به دلیل قابلیت چکش خواری بالا، وزن سبک، مقاومت و خواص جوش پذیری مناسب، خواهان استفاده از آلومینیوم AA5754 میباشند.
شکل 3- نمونه مورد آزمایش و ساختار فیزیکی حل عددی توسط ژین لی و همکاران [2014]
هیدروفرمینگ یا شکلدهی هیدرولیکی، یکی از فرآیندهای اصلی شکل دهی ورق های فلزی بوده که قبل از زمان جنگ جهانی دوم از آن استفاده می شد. امروزه این روش به عنوان جایگزینی برای فرآیندهای سنبه – ماتریس و جوشکاری سنتی در ساخت قطعات پیشنهاد میشود. این روش میتواند وزن قطعه را کاهش داده، دور ریز مواد را به حداقل رسانده و منجر به ساخت قطعات مستحکمتر و مقاومتر که نیاز به جوشکاری کمتر نیز داشته باشند، شود. در سالهای اخیر با کاهش زمان تولید و بهبود کنترل فرآیند، زمینه های کاربرد هیدروفرمینگ بسیار وسیعتر شده و به سبب مزایای فراوانش، توجه خاصی را از سوی صنعتگران و محققان جلب نموده است. در دهه آینده این تکنولوژی به عنوان تکنولوژی پیشگام در صنایع هوایی و خودروسازی مطرح خواهد شد. شکل 4 نشان دهنده چهار مرحله تولید یک قطعه توسط فرآیند هیدروفرمینگ ورق[2] می باشد.
شکل 4- مراحل مختلف تولید قطعات توسط فرآیند هیدروفرمینگ ورق
گدیکلی (Gedikli) و همکاران [11] هیدروفرمینگ گرم برای آلیاژ آلومینیوم ورق های AA5754 را به صورت عملی و تئوری مورد بررسی قرار داده اند. آنها با استفاده از روش المان محدود به مقایسه نتایج عملی و عددی پرداخته اند. برای حل عددی از چندین اندازه و نوع مختلف مشبندی استفاده شده است.
پالومبو (Palumbo) [12] به بررسی امکان تولید قطعات آلومینیومی اتومبیل با توجه به روش هیدروفرمینگ پرداخته است. او به خصوص به ترکیب فرآیند هیدروفرمینگ ورقهای و تکنیک ابزار سریع العمل برای بدست آوردن فرآیندی انعطاف پذیرتر و ارزانتر پرداخته است. در این پژوهش از سه آلیاژ آلومینیوم AA2024، AA5754 و AA7475 استفاده شده است.
لابرجری (Labergere ) و همکاران، تاکایوکی هاما (Takayuki Hama) و همکاران، هان کونگ (HAN Cong) و همکاران [13-15] نیز با توجه به ابعاد مختلف فرآیند هیدروفرمینگ به بررسی زوایای مختلف این تکنولوژی پرداخته اند.
بادارینارایان (Badarinarayan) و همکاران، ترور داتون (Trevor Dutton) [16-17] به بررسی ابعاد مختلف کاربرد آلومینیوم آلیاژی AA5754 پرداخته اند.
شبیه سازی فرآیند
به دلیل افزایش کاربردهای صنعتی، مفهوم تولید مجازی به عنوان یکی از کارآمدترین روشهای کاهش زمان تولید و بهبود کیفیت محصولات گسترش یافته است. شبیه سازی عددی فرآیندهای شکل دهی فلزات سهم بسیار مهمی در کاهش زمان انجام کار ایفا میکند. روش المان محدود در حال حاضر یکی از فراگیرترین روشهای عددی برای شبیه سازی می باشد که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. فرآیندهای شکل دهی ورق فلزات یکی از موارد بسیار کاربردی در صنعت میباشد در نتیجه، مدلسازی مواد یک گام استراتژیک در تولید قطعات موردنظر میباشد. آباکوس یک نرم افزار شبیه ساز بسیار قدرتمند جهت تحلیل مسائل مهندسی میباشد که محدوده وسیعی از مسائل مهندسی را می توان با استفاده از آن تحلیل کرد. مراحل حل مسئله به ترتیب عبارتند از ایجاد هندسه مدل، تعریف خواص ماده، مونتاژکردن قطعات بر روی یکدیگر (قالب و ورق خام)، تعریف مراحل حل، تعیین نوع تماس قالب و ورق، اعمال شرایط مرزی و بارگذاری و مشبندی به عنوان مراحل پیش پردازش و سپس شبیه سازی و در نهایت بدست آوردن و نمایش خروجی های مناسب جهت طراحی نهایی دستگاه مورد نظر می باشد.
هندسه مدل
قطر خارجی ورق آلومینیوم برای شبیهسازی 190 میلیمتر و ضخامت این ورق آلیاژ آلومینیوم 5/1 میلیمتر در نظر گرفته شده است، همچنین ابعاد هر یک از خانههای لانه زنبوری در شکل 5 نشان داده شده است، که تعداد 7 عدد از این الگو در ساخت این دستگاه مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در تحلیل توسط نرم افزار قطر قالب نیز که قطر موثر بر روی شکل دهی ورق آلومینیومی میباشد نیز 190 میلیمتر و همچنین ضخامت قالب 40 میلیمتر در نظر گرفته شده است.
بعد از مدل سازی اولیه در نرم افزار Solidworks، این مدل به محیط نرمافزار آباکوس وارد گردید. در این شبیه سازی ورق به عنوان یک قطعه تغییرشکل پذیر، 3 بعدی و پوسته تعریف شده است، همچنین قالب به عنوان یک قطعه صلب در نظر گرفته شده است.
شکل5- هندسه اشکال لانه زنبوری نوین طراحی شده
مشخصات و ویژگیهای ماده اولیه
از آلیاژ آلومینیوم AA5754 در این تحلیل استفاده شده است. ترکیب عناصر و خواص مکانیکی این آلیاژ در جداول زیر آورده شده است.
جدول 1- ترکیب عناصر آلومینیوم آلیاژی AA5754 [18]
المان |
درصد % |
منیزیم / Mg |
2.6-3.6 |
منگنز+کروم / Mn + Cr |
0.10-0.6 |
منگنز / Mn |
0.50 |
سیلیکون / Si |
0.40 |
آهن / Fe |
0.40 |
کروم / Cr |
0.30 |
روی / Zn |
0.20 |
تیتانیوم / Ti |
0.15 |
مجموع دیگر آلیاژهای نامعین / total |
0.15 |
مس / Cu |
0.1 |
هر کدام از آلیاژهای نامعین / Each |
0.05 |
آلومینیوم / Al |
بالانس |
فرمول تعیین شده بین المللی برای آلیاژ AA5754، Al Mg3 میباشد که عدد 3 در این فرمول نشان دهنده درصد تقریبی بیشترین المان موجود در این آلیاژ یعنی منیزیم میباشد.
جدول 2- مشخصات فیزیکی عمومی آلومینیوم آلیاژی AA5754
مشخصه |
مقدار |
چگالی |
g/cm³2.66 |
نقطه ذوب |
°C600 |
مدول الاستسیسیته |
GPa 68 |
هدایت حرارتی |
W/m.K 147 |
ضریب پواسون |
0.33 |
جدول 3- مشخصات مکانیکی آلومینیوم آلیاژی 5754
مشخصه |
مقدار |
استحکام تسلیم معیار |
حداقل MPa 130 |
مقاومت کششی |
MPa 270-220 |
سختی برینل |
HB 63 |
با توجه به پژوهش انجام شده توسط آمیت پاندی (Amit Pandey) و همکاران [19] نمودار تنش- کرنش آلومینیوم 5754 به صورت شکل 6 میباشد.
شکل6- نمودار تنش – کرنش آلومینیوم آلیاژی AA5754
شکل7- کانتور جابه جایی
شکل8- کانتور حداکثر تنش اصلی (Pa)
طراحی و ساخت دستگاه هیدروفرمینگ
در این مرحله از فرآیند ساخت دستگاه هیدروفرمینگ، با توجه به آماده سازی اجزاء مختلف سیستم طراحی شده، به مونتاژ دستگاه فرمدهی به روش هیدروفرمینگ برای تولید لایه میانی ساندویچ پنلهای لانه زنبوری پرداخته ایم. پمپ هیدرولیک دستی با فشار بالای 700 بار به منظور ساخت دستگاه هیدروفرمینگ استفاده گردیده است. در شکل 9، مجموعه دستگاه نمایش داده شدهاند.
شکل 9 – مجموعه دستگاه مونتاژ شده در زمان باز بودن قالب
ارائه نتایج آزمایش های تجربی
در این مقاله از ورق آلومینیوم آلیاژ AA5754 با ضخامت 1.5 میلیمتر استفاده شده است، به منظور دستیابی به فرم نهایی، اعمال فشار بر ورق به صورت پلهای در فواصل 50 بار صورت پذیرفته است. در ابتدای هر مرحله ورق خام آلومینیوم آلیاژی AA5754 را درون مجموعه قالب قرار داده و سپس با توجه به دو میل راهنمای تعبیه شده در دستگاه مجموعه قالب را بر روی یکدیگر قرار داده و با پیچ های در نظر گرفته شده دو قالب را مونتاژ میکنیم. سپس با استفاده از پمپ هیدرولیک دستی و با توجه به فشار مورد نظر خوانده شده از روی مانومتر، فشار دستگاه را افزایش میدهیم. معیار برای بدست آوردن محصول نهایی، فرمگیری تمامی لانه ها زنبوری با عمق 10 میلیمتر و همچنین بدست آمدن ورق با فرم قالب میباشد. در شکل 10 تغییرات عمق ایجاد شده با توجه به مقدار فشار، نشان داده شده است، با اعمال فشار 400 بار بر روی ورق، ورق کاملاً به فرم نهایی رسیده و محصول نهایی حاصل میشود.
شکل 10- قطعه تولید شده لایه میانی ساندویچ پنل لانه زنبوری با ساختار نوین در فشار 400 بار
نتیجه گیری
در این مقاله، لایه میانی ساندویچ پنل لانه زنبوری با ساختاری نوین طراحی و معرفی گردیده است که میتواند در صنایع هوافضایی، دریایی، خودرو و دیگر صنایع جهت ساخت پنلهای بدنه اشیاء پرنده از جمله پهپادها، هلیکوپترها، هواپیماها و همچنین در صنایع دریایی جهت ساخت بدنه زیر دریایی، قایقها، شناورها و... مورد استفاده قرار گیرد.
از مزایای لایه میانی لانه زنبوری طراحی شده سهولت در ساخت، وزن سبک تر، ساختار یکپارچه، سرعت تولید بالا و امکان تولید صنعتی را میتوان ذکر کرد.
شکلدهی ورقی با روشهای متداول میتواند به راحتی در طول فرآیند به قطعه کار آسیب برساند، در صورتیکه در فرآیند هیدروفرمینگ به دلیل اعمال فشار یکسان به قطعه کار ضریب بدست آمدن محصول نهایی با کیفیت بسیار افزایش مییابد. شبیه سازی المان محدود برای فرآیند هیدروفرمینگ ورق آلومینیوم آلیاژی AA5754 با توجه به خواص و نمودار تنش-کرنش این ماده صورت پذیرفت و در ادامه با طراحی مجموعه قالبها و سیستم هیدرولیکی مورد نیاز، از فرآیند بسیار کارآمد و مدرن هیدروفرمینگ برای ساخت دستگاه فرمدهی به روش هیدروفرمینگ استفاده شده و این دستگاه ساخته شد. نمونه های آزمایشگاهی به دست آمده توسط دستگاه ساخته شده، نشان دهنده تطابق کامل بین شبیه سازی عددی و نمونه به دست آمده، میباشد.
جهت دیدن مطالب بیشتر کلیک کنید.
جهت دیدن فیلم های آموزشی بیشتر کلیک کنید
مراجع
[1] Ahmed K. Noor, Samuel L. Venneri, Donald B. Paulc, Mark A. Hopkin, 2000, Structures technology for future aerospace systems, Computers and Structures 74 (2000) 507-519.
[2] Jeom Kee Paik, Sjoerd van der Veen, Alexandre Duran, 2005, Ultimate compressive strength design methods of aluminum welded stiffened panel structures for aerospace, marine and land-based applications: A benchmark study, Thin-Walled Structures 43 (2005) 1550–1566.
[3] Mines, S. Tsopanos, Y. Shen, R. Hasan, S.T. McKown, 2013, Drop weight impact behaviour of sandwich panels with metallic micro lattice cores, International Journal of Impact Engineering 60 (2013) 120e132.
[4] Tan Jianfeng, Wang Haowen, 2013, Panel/full-span free-wake coupled method for unsteady aerodynamics of helicopter rotor blade.
[5] Jyhwen Wang, Cheng-Kang Yang, 2013, Failure analysis of hydroforming of sandwich panels, Journal of Manufacturing Processes 15 (2013) 256–262.
[6] Noël n, L.Renson,G.Kerschen, 2014, Complex dynamics of a nonlinear aerospace structure: Experimental identification and modal interactions, Journal of SoundandVibration333(2014)2588–2607.
]7[ لیاقت غلامحسین، سرایلو حبیباله، 1388، طراحی بهینه هسته در سازههای لانه زنبوری، مجله فنی و مهندسی مدرس – مکانیک.
[8] Chi, G.S. Langdon, G.N. Nurick, 2010, The influence of core height and face plate thickness on the response of honeycomb sandwich panels subjected to blast loading, Materials and Design 31 (2010) 1887–1899.
[9] Abbadi, C. Tixier, J. Gilgert, Z. Azari, 2015, Experimental study on the fatigue behaviour of honeycomb sandwich panels with artificial defects, Composite Structures 120 (2015) 394–405.
[10] Xin Li, Peiwen Zhang, Zhihua Wang, Guiying Wu, Longmao Zhao, 2014, Dynamic behavior of aluminum honeycomb sandwich panels under air blast: Experiment and numerical analysis, Composite Structures 108 (2014) 1001–1008.
[11] Gedikli Hasan, mer Necati Cora, Muammer Koç, 2011, Comparative investigations on numerical modeling for warm hydroforming of AA5754-O aluminum sheet alloy, Materials and Design 32 (2650–2662).
[12] Palumbo, 2013,Hydroforming a small scale aluminum automotive component using a layered die, Materials and Design 44 (365–373).
[13] Takayuki Hama. et al, 2007,Finite-element simulation of the elliptical cup deep drawing process by sheet hydroforming, Finite Elements in Analysis and Design 43 (234 – 246).
[14] HAN Cong, XU Yong-chao, WANG Yong, ZANG Chao, YUAN Shi-jian, 2012,Shear hydro-bending of 5A02 aluminum alloys rectangular tubes, Trans. Nonferrous Met. Soc. China 22(s382−s388).
[15] Labergere, J.C. Gelinb, 2012,Numerical simulation of sheet hydroforming taking into account analytical pressure and fluid flow, Journal of Materials Processing Technology 212 (2020– 2030).
[16] Trevor Dutton,, 2013,Simulation of warm forming of 5754 sheet aluminium, 9th European LS-DYNA Conference.
[17] Badarinarayan, Y.Shi a, X.Li a, K.Okamoto b, 2009, Effect of tool geometry on hook formation and static strength of friction stir spot welded aluminum 5754-O sheets, International Journal of Machine Tools & Manufacture 49 (814–823).
[18] Metals-Handbooks, manuals, etc. I. Davis, J.R, 1988.
[19] Amit Pandey, Akhtar S. Khan, Eun-Young Kim, Shi-Hoon Choi c,Thomas Gnupel-Herold, 2013, Experimental and numerical investigations of yield surface, texture, and deformation mechanisms in AA5754 over low to high temperatures and strain rates, International Journal of Plasticity 41 (2013) 165–188.
[20] LIU Xin., XU Yong-chao, YUAN Shi-jian, 2005,Hydro-forming of aluminum alloy complex-shaped components.
نویسندگان:
نازنین کفایی کاوشیان، افشین کازرونی، جواد شهبازی کرمی
درج دیدگاه