مقدمهی مؤلف (جلد دوم )
همانگونه که وعده داده بودیم در جلد دوم کتاب «کاملترین مرجع نرمافزار طراحی مهندسی CATIA» در رابطه با سطوح، ابر نقاط و قطعات خمکاری صحبت خواهد شد.
شما برای استفاده از این کتاب باید حداقل با فصل صفر، یک و دو از جلد اول آشنا باشید.
همانگونه که در جلد اول تأکید کرده بودیم، نرمافزارCATIA قویترین نرمافزار در بخش CAD(Computer Aided Design) است اما قدرت و شگفتی CATIA در ایجاد قطعات بهصورت سطوح است چرا که قطعات ساده و کمی پیچیده را میتوان با Solid ایجاد کرد. نحوهی بهکارگیری Solid در فصل دوم جلد اول بهصورت مفصل توضیح داده شده است.
نکته بسیار مهم در این کتاب تأکید بر جایگاه هر یک از دستورات و آموزش صحیح روش طراحی است؛ موضوعی که متأسفانه در بعضی از تألیفاتی که هماکنون در بازار است به غلط آموزش داده شده است. همچنین توضیح همهی دستورات بهطور کامل با تمام پارامترهای آن ، از دیگر خصوصیات بینظیر این کتاب است که میتواند بهعنوان مرجعی کامل مورد استفادهی همگان قرار بگیرد.
در این کتاب به مهمترین بخشهای CATIA میپردازیم که عبارتند از:
1- Generative Shape Design (GSD)
در این فصل با روش ایجاد انواع سطوح و مدل سیمی که در اکثر مواقع پیشنیاز ایجاد سطح میباشد آشنا میشوید. تبدیل حجمها(Solid) به سطوح و ایجاد سطوح پیچیده و پیشرفته از مباحث این فصل است.
2- Digitized Shape Editor (DSE)
در این فصل با ابرنقاط (Cloud Of Points) ، نحوهی استفاده (DSE) و لزوم استفاده از آن آشنا میشوید. استفاده از این تکنولوژی در چند سال گذشته به دلیل قابلیتهای بینظیر بسیار گسترش یافته است.
3- Quick Surface Reconstruction (QSR)
این فصل که مکمل فصل قبل است، برای تبدیل ابرنقاط به سطوح استفاده میشود. در فصل قبل فقط میتوانیم مدل سیمی ایجاد کنیم ولی در این فصل میتوان بهطور مستقیم ابرنقاط را به سطوح تبدیل کرد. محدودیتها و نقاط ضعف و قدرت هر یک از این دو فصل در فصلهای 2 و 3 آمده است.
4- Shape Sculptor (ShS)
در این فصل میتوان قبل از تبدیل ابرنقاط به سطح، تغییراتی را بر روی آن اعمال کرد تا محصولی متفاوت از قطعهی اصلی ایجاد شود. این محیط میتواند برای انجام طراحی صنعتی بسیار کارآمد باشد.
5- Generative SheetMetal Design (SheetMetal)
در این فصل میتوانیم با نحوهی طراحی قطعاتی که توسط خمکاری ایجاد میشوند آشنا شویم. ایجاد گستردهی قطعات خمکاری از قابلیتهای این محیط است که در ساخت قطعات بسیار مهم است.
6- در فصل 6 کتاب دوازده تمرین ارائه شده است. روش انجام هر یک و جایگاه بهکارگیری هر یک از دستورات از ویژگیهای این تمرینات است. فایلهای این تمرینات در DVD همراه کتاب موجود بوده و مراجعه به آنها شما را در یادگیری روش صحیح طراحی کمک میکند. در تمرین 9 با محیط DMU 2D Viewer آشنا خواهید شد. این محیط بسیار ساده اما بسیار کاربردی و مهم است.
در انتهای تمرینات هم 18 فایل ابرنقاط ارائه گردیده است که میتواند برای انجام تمرین بیشتر مفید باشد.
اما قبل از شروع هر یک از این شش فصل، در فصل صفر با مفاهیم سطوح، ابرنقاط، Solid مدل سیمی و ...
آشنا میشویم.
برای فهم بهتر هر یک از دستورات، فایلهایی در DVD همراه کتاب آمده است که نام این فایلها در کادری همانند زیر آمده است که نشاندهندهی شمارهی فایل میباشد. گرچه در این کتاب سعی شده است بدون استفاده از DVD بتوان مطالب را دنبال کرد اما استفاده از DVD سرعت فراگیری مطالب را چندین برابر میکند.
در اینجا جا دارد از تمام کسانی که در تهیهی این کتاب مرا یاری کردهاند، تشکر و قدردانی کنم.
پیش گفتار ویرایش دوم (جلد دوم)
بار دگر خدا را شاکرم که جلد دوم این کتاب نیز مورد توجه ، استفاده و استقبال شما عزیزان قرار گرفت و این انگیزه را به وجود آورد تا بعد از چهار بار چاپ در ویرایش جدید نقطه نظرات شما عزیزان اعمال گردد و همچنین با به روز شدن نرم افزار ، این کتاب نیزبه روز شود تا استفاده از قوی ترین نرم افزار طراحی مهندسی را با راندمان بالا امکان پذیر گرداند.
تغییراتی که در این ویرایش آمده است شامل موارد زیر است :
الف : توضیح کامل دستورات و گزینههایی که در ویرایش جدید نرم افزار به آن اضافه گردیده است.
ب : توضیح و تکمیل مواردی که توسط خوانندگان ویرایش قبل به اینجانب منتقل شده است.
ج : اضافه کردن چندین تمرین دیگر در فصل ششم و همچنین اضافه کردن چندین معمای دیگر در بین تمرینات. همینجا جا دارد تاکید کنم که مطالعه را با تفکر همراه کنید و هدف از طرح این معماها نیز همین مساله مهم است.
د : بکارگیری بیشتر ابرنقاط و توضیح کامل نحوه تنظیم ابرنقاط ( Align کردن ابرنقاط ) قبل از شروع طراحی
ه : تفکیک تمرینات فصل 6 بر اساس 5 فصل قبل در انتهای هر فصل
و : افزایش تعداد ابرنقاط موجود در DVD همراه کتاب به 28 فایل جهت اجرای پروژه های بیشتر.
در خاتمه از همه عزیزانی که در ویرایش این کتاب مرا یاری نموده اند حتی اگر کمک این عزیزان در حد اضافه کردن یک کاما " ، " بوده است کمال تشکر و قدردانی را دارم و امید است با ریزبینی و توجه شما عزیزان از نقطه نظرات شما عزیزان برای چاپ های بعدی نیز بهره مند گردم.
سال 1394
محّمدرضا علی پورحقیقی
mrahaghighi@yahoo.com